Vores historie

Fra idé til landsdækkende favorit hos danskerne

Historien om Vild Is

En åbenbaring i Panduro Hobby

En rask ung kneight ved navn Rasmus går rastløs rundt i sin lejlighed på Nørrebro. Han drømmer om en fed hobby, som ikke er crossfit, fixiebike eller flat whites.

Han hopper ned i den lokale Panduro Hobby og *PUFF* - der står svaret på hans fortvivlelse. En rigtig flot gør-det-selv-isform, med plads til hele 6 potentielt lækre, hjemmelavede sodavandsis. Rasmus har fået sig en hobby!

Han eksperimenterer med alverdens smage ud fra supermarkedets udvalg, men trods glæden, lykkes han ikke rigtigt med at lave en lækker is. En mindre frustration ulmer.

Shiaat, det er godt, det der!

Kammersjukken Alex, som Rasmus kender fra barnsben, er i mellemtiden flyttet til Thy, hvor han dyrker sin hobby - nemlig surfing. Rasmus besøger ofte Alex i Thy, men den her gang tog han sin 6-pack gør-det-selv-isform med.

“Hvad kan jeg gøre for at lave nogle sygt lækre is i denne form?”, spørger Rasmus.

Alexander havde tidligere scoutet en lokal saftevand i den lokale Meny ved navn Thy Økosaft. “Prøv at hæld den saft i dine forme - det er lokal øko-stil”, byder Alexander ind med.

24 timer senere da saften var frosset til, smagte drengene varerne og udbrød: "Shiaaat, det smager godt, det der! Hvem står bag den saft!?" Rasmus tog sagen i egen hånd og drønede ud på adressen, der stod på flasken. Her mødte han bondemand Niels.

Et nyt venskab ser dagens lys

Turen ud på Baggården i Sønderhå, med en tom saftflaske i den ene hånd og en halvfyldt gør-det-selv-isform i den anden, skulle vise sig at være altafgørende for de unge kneighter.

Niels og Rasmus snakkede i timevis omkring alt fra økologisk bærproduktion, til hvilken side af broen der er den rigtige og ikke mindst, om Niels kunne hjælpe ham med at fintjune opskriften. Og det kunne han! Niels kendte en lokal ismager, der bød ind på opskriftsdelen, og Niels selv kom med spandevis af koldpresset bær. Rasmus gik hjem og testede med de nye råvarer.

Tester is af til SummerFæst

De to gutter testede med den nye rå øko saft og input til opskrifter, og der gik ikke lang tid før begejstringen var så stor, at de blev enige om: "Det her er jo for frådern! Det skal vi gøre mere af."

Nogle uger efter til den lokale “SummerFæst” i Vorupør, valgte gutterne at uddele 250 af deres nye sodavandsis ud, med kravet om ærlig feedback. Resultatet af undersøgelsen var overvældende.

FOLK VAR ELLEVILDE MED ISEN. 

Vores første forhandlere

Rasmus og Alexander havde nu fået bekræftet af andre end deres gode venner og forældre, at deres is-projekt kunne noget.

Med mere tiltro til egne is-evner, tog de til den lokale pizzabar, VØ Pizza, og butikscaféen Strandet, som var så søde at tage de håndlavede Panduro gør-det-selv-is ind på hylderne.

Da de første is blev solgt - altså hvor folk rent faktisk betalte penge for isen, var de gæve gutter helt oppe og køre! At folk var tilfredse med købet gav blod på tanden til at starte en ægte is-forretning.

Vi køber en ismaskine

I løbet af første sæson blev der solgt et par hundrede is. Hver is var nøjsomligt håndteret i Panduro-formene, som tager 8-10 timer at fryse ned (pr. 6 is!). Dvs. arbejdet med at lave én is, svarede til en timeløn på lidt under 4 kr. Hvis is-projektet skulle have flyvehøjde, blev de nødt til at gøre noget!

Helt tilfældigt og som sendt fra himlen, støder gutterne ind i den lokale is-helt Gelato Claus. Han havde en ismaskine stående, som vi kunne købe billigt. "Den kan lave 1.000 is om dagen", sagde han. Holy moly, det er ca. 4 gange så mange som vi solgte sidste år. “Den maskine vil vi ha’!”

Vi flytter ind hos bondemand Niels

Med en noget større ismaskine under armen (dvs. på traileren, den er sygt tung!), tog gutterne ud til Niels, som de fra dag 1 har købt bær fra. “Niels. Kan vi flytte ind hos dig og lave vores is?” Den var Niels med på og der var plads henne i hjørnet af hans produktionshal.

Bedre forberedt frem mod næste sæson, med ny ismaskine og næsten hel egen isproduktion, var Rasmus og Alexander klar til at indtage landet med deres lokale øko-stil fra Thy.

Navnet de kaldte projektet blev: Vild Is.

Vi bliver landsdækkende

På ganske kort tid, blev Vi(ld) Is kontaktet af forhandlere fra nær og fjern i det danske land. Hver gang lige stolte over, at nogen ville forhandle vores is, og sagde selvfølgelig ja. Til trods for, at vi ikke havde frysere eller andet tjekket udstyr eller nogen til at levere for os.

I ægte iværksætter-ånd skal det jo starte et sted. Den grønne Opel Zafira blev fyldt med flamingokasser fyldt med is, når de ringede fra Løkken, Århus, Odense eller København og ville have is. Det tog tid, men vi var i gang, og Vild Is blev hurtigt landsdækkende!

Vild Brus kommer til verden

Efter et par sæsoners hårdt arbejde med at få Vild Is flyvende, måtte gutterne indse, at det var virkelig svært at drive en forretning udelukkende med sodavandsis.

Rasmus og Alexander spankulerede og en dag var den der. “Hvorfor laver vi ikke en drikbar Vild Is, altså en sodavand?" Hvem der fik den smarte idé bokser de stadig over. Men idéen var god og Vild Brus blev lanceret.

Samme go' øko-stil, bare i flydende form.

Vi laver et vaskeægte isværksted

I dag ruller Vild Is med en temmelig sej is-produktion ude hos bondemand Niels, hvor der bliver lavet øko ispinde hver dag. Og med et sodavandsbrand under hatten og efterhånden en håndfuld år med brancheerfaring, er Rasmus og Alexander næsten ved at opnå deres oprindelig drøm: at blive lige så rige som René Diff fra Aquar, og ikke mindst være med til at sætte fokus på dansk økologi og dens vigtighed for vores natur, klima og biodiversitet.

Tak til dig for at læse hele vores historie, som hver dag skriver et nyt kapitel. Og endnu mere tak for hver gang du shopper en Vild Is eller Vild Brus hos din lokale øko-pusher. Det er vi taknemlige for! <3

#sodavandsis4life

Medfinansieret af Den Europæiske Union

Vild Is 2.0

Fra Iværksætterprojekt til Vækstvirksomhed

Kæmpe shout-out til EU LAG Thy-Mors, der har medfinansieret udvidelsen af vores produktionskapacitet ifbm. med projektet “Vild Is 2.0 - Fra Iværksætterprojekt til Vækstvirksomhed”. Formålet med projektet er at imødekomme efterspørgslen på vores økologiske ispinde og få vores virksomhed op på næste niveau, fortsat med fokus på danske økologiske råvarer.